24 Temmuz 2014

Anne mantısı


Hazır İstanbul'a gelmişken, annemi de taaa İzmir'den torun sevmek için buralara kadar getirmişken bi mantı yemeyelim de ne yapalım değil mi :) Mantı dedim de sütün çeker dedi hiç üşenmeden yoğurdu hamuru. Üstelik yemekle kalmadık buzluğa da mini bir stok yaptık :) 

Hazırlara hiç benzemiyor, ne güzel oluyor anne mantısı. Annem açtı kesti, ben kapattım. Kayseri mantısı gibi olsun dedik, bir kaşığa kırk tane minicik yaptık, kırk olmasa da minicik oldu.. Kokulu olsun diye bir güzel fırınladık, hafif pembeleşti, yarısı haşlandı mideye indi diğer yarısı dondurucuya kalktı.. 



Mideme inmiş dev porsiyon😋 



Fırına girmek için bekleşenler. 



Ben de yapıcam diyenler için ; Anne mantısı. 

İçindekiler:

Hamuru;
1 beze için: 1 su bardağı un, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay bardağından daha az su veya süt. 

1 su bardağı undan 1 beze çıkıyor. 1 bezeden ise 1,5 porsiyon. Kişi sayısına göre ölçünüzü bu oranla arttırabilirsiniz. 

İç harcı; 1 beze için 100 gr. kıyma ,1 küçük baş rendelenmiş soğan, tuz, pul biber, karabiber. 

Sosu; arzu edildiği kadar sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber. 

Yapılışı: Yoğurma kabına unu boşaltın, gerekli malzemeleri ortasına yuva yapıp koyun ve yoğurun. Sert bir hamur olacak. Yoğrulan hamuru yumruk şeklinde bezeler yapın. Bezeleri un ve oklava yardımı ile açın. 1,5-1,5 cm şeklinde kesilen hamura yiğ harcı nohut büyüklüğünde yerleştirin ve kapatın. Kapatılan mantılar fırın tepsisine yapışmasın diye tepsiyi biraz unlayın. 160 derecede pembeleşene kadar (20-25 dk) fırınlayın. Kaynar suda haşlayıp birazcık soğuduktan sonra (yoğurt kesilmesin) sosunu dökün ve mideye indirin. 😋

Kolay gelsin. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder